Brussels parlement bezoekt l'Espoir

Op 22 mei brachten de commissie leefmilieu van het Brussels parlement, samen met minister van leefmilieu Everlyn Huytebroeck, een bezoek aan L'Espoir. Brussel heeft beslist dat alle nieuwbouw in het gewest binnen drie jaar aan de passiefstandaard zal moeten voldoen. Daarom waren de leden van de commissie geïnteresseerd in de ervaringen van L'Espoir. Architect Damien Carnoy, Mustapha Mechbal en Fatoumata Bah van L'Espoir, en Geert De Pauw van het Buurthuis gaven toelichting bij het project.

2012-05-25 23:27:14

Passieve woningen, actieve bewoners

In het tijdschrift Opbouwwerk Brussel verscheen een uitgebreid dossier over L'Espoir. Daarin wordt de geschiedenis van het project uit de doeken gedaan.
Als u ons een mailtje stuurt zenden we u het nummer toe. Het is ook te downloaden op de site van Samenlevingsopbouw Brussel: www.samenlevingsopbouwbrussel.be.

2011-06-23 16:00:33

L’Espoir en La Ferme Nos Pilifs geselecteerd voor Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011

De Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners, Cera en Lampiris, onthulden vandaag de namen van de 12 provinciale kandidaten die geselecteerd werden om mee te dingen naar de titel van Laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011. In elke provincie van het land (10 provincies + 2 in het Brussels-Hoofdstedelijke Gewest) selecteerde een jury van onafhankelijke experts deze initiatieven uit een vijftigtal kandidaten om hun voorbeeldige werkwijze op het gebied van duurzame ontwikkeling. Ze slagen er immers in om economische welvaart, sociaal welzijn, respect voor het milieu en participatief bestuur in hun dagelijkse activiteiten te integreren.

In het Brussels-Hoofdstedelijke Gewest behaalden La Ferme Nos Pilifs en L’Espoir samen de eerste plaats in de voorrondes en zullen daarmee het Brussels-Hoofdstedelijke Gewest vertegenwoordigen in de verkiezing van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011.
L'Espoir is de naam van een groep bewoners die, in samenwerking met het gemeenschapscentrum Bonnevie, de CIRE (Coördinatie en Initiatieven voor en met Vluchtelingen en Buitenlanders) en het huisvestingsfonds van Brussel, beslisten om een ecologisch bouwproject te lanceren als antwoord op de huisvestingscrisis in Brussel. Het gebouw dat ze in Molenbeek optrokken, beantwoordt aan de standaarden op het gebied van passief wonen en biedt vandaag aan 14 gezinnen met een laag inkomen de mogelijkheid om in hun dagelijkse leven flink te besparen dankzij een drastische vermindering (tot 90%) van hun energiekosten. De gezinnen werden bovendien actief in het project betrokken.
La Ferme Nos Pilifs geeft mentaal gehandicapten al sinds 1984 de mogelijkheid om autonomer te leven door hen jobs aan te bieden, die niet alleen tot hun zelfontplooiing bijdragen, maar bovendien ook milieuvriendelijk zijn. Een honderdtal werknemers, allemaal met een matige handicap, worden er ondersteund door een team van 40 begeleiders. Samen telen ze biologische landbouwproducten, kweken gevogelte en produceren kwaliteitsvolle honing. La Ferme Nos Pilifs waakt over het economische evenwicht van haar activiteiten en biedt gehandicapten de kans over hun eigen inkomsten te beschikken en op die manier minder afhankelijk te zijn van bijstand.

Op 28 april zullen onder de 12 kandidaten vier Genomineerden voor de Grote Prijs worden aangeduid. De selectie van de uiteindelijke laureaat vindt plaats in Brussel op 15 juni tijdens een officiële prijsuitreiking in het gebouw van de KBC-Brussel (deze plechtigheid is publiekelijk toegankelijk, mits inschrijving online).

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen op initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties en beloont elk jaar duurzame initiatieven in het hele land met een eretitel. De laureaat van de Grote Prijs 2010 was het bedrijf Alpro.

Meer informatie over de Grote Prijs en de 12 kandidaten: www.gp-toekomstigegeneraties.be.
Meer informatie over de Stichting voor Toekomstige Generaties: www.stg.be.

2011-03-29 13:13:21

DVD 'Toit(s) - Dak(en)' te koop

   [...]

De DVD van Toit(s) - Dak(en), de mooie film die Delphine Duquesne over ons project maakte, is te koop bij Samenlevingsopbouw: www.samenlevingsopbouw.be/site/portal.php?page=portal_espoir.
Je kan hem ook komen afhalen op het buurthuis.

2011-02-18 08:49:30

Leden van Espoir mobiliseren zich voor energie en milieu

Sinds oktober vergaderen een tiental gemotiveerde leden van Espoir, volwassenen en kinderen, plus twee personeelsleden van Buurthuis Bonnevie om de maand rond het thema energie. Samen hebben we drie projecten op stapel gezet.

Aan de ene kant bespreken we hoe het is om in een passiefwoning te leven en hoe dat optimaal kan gebeuren. Onze bevindingen zullen ook van nut zijn voor toekomstige bewoners van passiefwoningen.

Aan de andere kant volgen we het energieverbruik in het gebouw Espoir van nabij. Een aantal kinderen noteren, onder het toeziend oog van een volwassene, iedere maand de meterstanden. Dat stelt ons in staat om te zien hoeveel energie er bespaard wordt.

Tenslotte zijn vier leden van de werkgroep bereid om ambassadeur te worden van hun project en hun ervaring te delen met de toekomstige bewoners van passiefwoningen.

2011-02-11 12:40:56

firstnext1234 )  prevlast

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33

Espoir

Het project L'Espoir bestond uit de bouw van veertien koopappartementen voor gezinnen met een laag inkomen. Het was het resultaat van een samenwerking tussen het Buurthuis, het Brussels Woningfonds, CIRE en veertien Molenbeekse gezinnen, verenigd in de feitelijke vereniging L'Espoir. De woingen werden ingehuldigd in september 2010. De woningen beantwoorden aan de passief-norm, en zijn volledig opgetrokken uit hout. De bewoners werden van bij de start van het project, in 2004, nauw betrokken bij de realisatie.