Bonnevie herleeft! Groot inhuldigingsfeest Bonneviepark en speelactiestraat Merchtemsesteenweg

Na bijna een jaar is het uiteindelijk zover: het Bonneviepark wordt heropend! We hebben er wat langer op moeten wachten, maar het resultaat mag er wezen. Een volledig vernieuwde en grootse speelzone, twee rustheuvels, vernieuwde (overdekte) banken, kersvers geplante bomen… De opening van dit prachtige park kunnen we dan ook niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Op 7 mei organiseert Buurthuis Bonnevie en het BIM, samen met heel wat verschillende organisaties, een groots inhuldigingsfeest voor alle buurtbewoners onder de naam ‘BONNEVIE HERLEEFT’.

Maar niet enkel het Bonneviepark herleeft die dag, ook de Merchtemsesteenweg wordt omgetoverd tot een actie "speelstraat" op initiatief van de Vier Windenschool. Ouders, leerkrachten en directeur organiseren in samenwerking met verschillende partners diverse leuke activiteiten om zo aandacht te geven aan de veiligheid van de schoolomgeving.

Programma:
Sportterrein
- vanaf 10u: voetbaltoernooi
- vanaf 14u reis rond de wereld, kruisboogschieten...
Bonneviepark
- vanaf 13u: barbecue, thee/koffie en pannekoeken, reuzetrampoline, t-shirts bedrukken, muurschildering, straattheater, schminkatelier, eendjes vissen, ballentent,...
Merchtemstesteenweg "speelstraat"
- vanaf 13u: circusinitiatie, springkastelen, skate initiatie, bar en hotdogs,..

Aankondiging:
Buurthuis Bonnevie organiseert bloemenmarkt op zaterdag 7 mei van 14u tot 18u
Eénjarige planten en kruiden in het Bonneviepark


Bonnevie Herleeft op zaterdag 7 mei.pdf(191 KB)

2011-04-14 16:23:06

Werken in het Bonneviepark: heraanleg nieuwe speelzone

Op 14 juni 2010 zijn de werken gestart voor de nieuwe speelzone in het Bonneviepark. Het park werd grotendeels afgesloten. Enkel het sportterrein en de ingang aan de Merchtemsesteenweg en de Geneffestraat bleven toegankelijk. De oude speeltuigen werden verhuisd naar twee scholen en een onthaaltehuis in Molenbeek. De werken gingen goed vooruit, maar hebben ondertussen vertraging opgelopen en het einde van de werken wordt voorzien tegen eind februari 2011. De houten banken en de bulten voor de grasheuvels staan er al, en ook de speelzone voor de allerkleinsten krijgt duidelijk vorm. Het grote speeltuig wordt binnenkort geplaatst en daarna wordt de ondergrond gelegd.

2010-06-14 17:00:46

Definitief ontwerp nieuwe speelzone feestelijk voorgesteld aan het grote publiek

Het tijdsschema van het participatieproces was strak, in 3 maanden tijd van februari - april 2009 werden gebruikers van het park geïnformeerd, geraadpleegd via inspraakateliers op maat van elke (leeftijds)groep en tijdens grote publieksmomenten in het park. En tijdens de maand mei -juni werd het voorontwerp teruggekoppeld aan het publiek. Het definitief ontwerp werd feestelijk voorgesteld aan het publiek tijdens de herfstfeest (november 2009).

Op 15 oktober 2009 werd het definitief plan van heraanleg voor de nieuwe speelzone goedgekeurd, ontworpen door het architectenbureau Suède36 op basis van participatieateliers met bewoners. Tijdens het herfstfeest in het Bonneviepark op donderdagnamiddag 5 november 2009 werd dit ontwerp voorgesteld aan het grote publiek. Onder de kiosk kon je het plan in het groot bekijken, alsook foto’s van de verschillende onderdelen van de nieuwe speelzone. Het ontwerp omvat een groot speeltuig voor de 6 tot 12 jarigen en een speelzone voor de allerkleinsten, alsook 2 groene grasheuvels met bomen.

Het groot speeltuig is 35 meter lang en heeft een uitkijktoren van 5m20 hoog met 1 grote afgesloten glijbaan, een eerste verdieping op 1 m70 met daaraan nog een grote afgesloten glijbaan en een kleine dubbele glijbaan, schommels, klimmuur, evenwicht en klauterspeeltoestellen, enz.

Er is ook een overdekt salon met stoeltjes en een grote hangmat, waar men kan gaan schuilen tegen de regen en de zon. De speelzone voor de allerkleinsten bestaat uit een houten spelstructuur met een glijbaan, 40 zitplaatsen, een aantal overdekte zitplaatsen, een kleine zandbak, 2 schommels… De groene grasheuvels met bomen hebben een helling die uitnodigt om tegenaan te leunen of op te liggen.

In totaal zijn er 140 zitplaatsen voorzien, waarvan 50 zitplaatsen overdekt zijn met een afdak. De ondergrond van het grote speeltuig en speelzone voor allerkleinsten is zacht en daartussen ligt er grint.

In de loop van de lente van het jaar 2010 zal men starten met de werken van het grote speeltuig, de speelzone voor de allerkleinsten en de grasheuvels. De picknickzone (niet zichtbaar op het plan) zal pas in een tweede fase ontworpen worden. Hoe deze picknickzone eruit zal zien, zal afhangen van de voorstellen van de bewoners. Hiervoor kan u ons nog ideeën geven!

2009-11-15 14:59:18

Inspraakateliers voor heraanleg nieuwe speelzone van het Bonneviepark

Buurthuis Bonnevie organiseerde tijdens de maanden februari en maart 2010 verschillende inspraakmogelijkheden. Hierin konden kinderen, jongeren en volwassenen hun mening kwijt over de vernieuwing van het speelplein in het Bonneviepark. Die momenten waren een succes! Jullie lieten massaal van jullie horen! In totaal bevroegen we ongeveer 250 mensen tijdens 9 momenten.
De leerlingen en ouders van de Vier Windenschool, de moedergroep van Dar Al Amal, de kinderen van Notre Coin de Quartier, de bezoekers van de buurtontbijten en de avondvergadering in buurthuis Bonnevie, ze gaven allemaal hun mening. En op 26 februari organiseerden we in het park een grote inspraakactiviteit waar de hele buurt haar zegje kon doen.
We spraken over het huidige speelplein, over de dingen die er goed zijn en over de dingen die we er in de toekomst zeker in willen. Vaak waren ook de architecten van Suède 36 aanwezig, zodat ze zelf konden zien wat jullie wensen.Op basis van wat de architecten van Suède 36 gezien en gehoord hebben, maken ze een voorontwerp voor een nieuwe speeltuin in het Bonneviepark.

Wat wordt er gewenst voor het Bonneviepark?
Een speelzone voor de allerkleinsten.
Meerdere zitplaatsen, ook overdekte.
Plekken waar kinderen kunnen zitten, praten en spelen met leeftijdsgenoten.
Speeltuigen om te klimmen, te klauteren en te glijden.
Het park mag nog groener worden. De kinderen wensen ook heuvels, maar voor de ouders is overzicht erg belangrijk.

Wat is belangrijk voor het nieuwe park?
Netheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Ouders, kinderen en parkwachters kunnen samenwerken.
Animatie voor jong en oud in de schoolvakanties zou leuk zijn! Waterspelletjes, feesten, circusanimatie, …
Nog meer toezicht van parkwachters over goed gebruik van het park.
Aanwezigheid van ouders bij hun spelende kinderen zorgt voor meer veiligheid.

2009-04-02 17:40:30

Voorstelling maquette voorontwerp nieuwe speelzone voor het Bonneviepark

Na een eerste ronde van gesprekken in februari en maart 2009 maakte Suède36 een maquette van het voorontwerp. Met dit ontwerp gingen we opnieuw langs bij groepen en verenigingen in de buurt, stonden we op het Bonnevieplein en op de wekelijkse markt. De vele reacties werden verwerkt in een rapport en doorgegeven aan Suède36 en BIM.
BIM en Suéde36 werken momenteel aan een definitief plan rekening houdend met de budgettaire, technische en veiligheidsverplichtingen.
Dit plan wordt voorgesteld tijdens de herfstvakantie, op donderdagnamiddag 5 november 2009 met een feest in het Bonneviepark . iedereen welkom!

2009-04-01 18:20:32

firstnext12345 )  prevlast

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33

Bonneviepark

Het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) schreef een participatieopdracht uit mbt de herinrichting van het Bonneviepark.

Dit participatieproces had vooral tot doel de speelzone her aan te leggen. Er werd reeds een lange participatieweg afgelegd in de geschiedenis van het Bonneviepark en dit leverde een dynamiek op rond het park. De opdracht waarvoor vzw Buurthuis Bonnevie werd weerhouden ism Kind en Samenleving luidt: ... de verwachtingen en noden van bewoners en toekomstige gebruikers zo goed mogelijk te evalueren, te komen tot een actieve deelname van alle leeftijdsklassen en te voorzien in een methodologie omtrent de acties die moeten worden opgezet om, bij de toekomstige gebruikers, een gevoel van toe-eigening aanzien van de nieuwe infrastructuur op te wekken.

Een tweede opdracht stelt het bureau Suède36 aan voor het ontwerpen van de speelzone.

Een vervolgopdracht voor Buurthuis Bonnevie op vraag van BIM ging van start in maart 2010.

Deze opdracht houdt in dat we de buurt informeren omtrent het verloop van de werken in het park, dat we op zoek gaan naar organisaties om animaties te voorzien tijdens het verloop van de werken.Evenals ateliers te organiseren rond het opstellen van een charter "samenleven in het park" ism de 2 partners actief in het Bonneviepark, Kicot (CLES) en BIM-animatoren.

En tenslotte het inhuldigingsfeest van de nieuwe speelzone in het Bonneviepark met zoveel mogelijk partners voor te bereiden en uit te werken.