Bewoners 13de komeet bedreigd

Gisterennamiddag rond 15 uur ontvingen de bewoners van het vroegere Gesuklooster in Sint-Joost via de deurwaarder het bevel om de gebouwen binnen de 12 uur te ontruimen. Het gebouw, dat al jarenlang leegstaat en waar zwitserse promotoren een luxehotel willen bouwen, wordt sinds een maand bezet door daklozen, mensen met een slechte woning en andere actievoerders. De bewoners hadden een mondeling akkoord met de huidige eigenaars, de Jezuieten, om te blijven tot de dag van de verkoop.

De boodschap van de deurwaarder kwam dus als een donderslag bij heldere hemel. Uit contacten met de verantwoordelijken van de orde donderdagnammiddag blijkt gelukkig dat de paters, ondanks het gerechtelijk bevel, nog niet onmiddellijk zinnens zijn om het gebouw te laten ontruimen. Dit geeft de bewoners de tijd om ook met de toekomstige eigenaars te onderhandelen. Hun bedoeling: in het gebouw blijven totdat de werken starten. In het pand wordt een uniek project ontwikkeld. Er wonen mensen met de meest uiteenlopende achtergronden samen. Er wordt ook een alternatief onthaaltehuis voor daklozen uitgewerkt. Er worden culturele activiteiten ontwikkeld. En sinds vorige week heeft het ministerie van de huisvestingscrisis, een initiatief van enkele verenigingen voor het recht op wonen, er zijn onderkomen gevonden. Vandaag is een belangrijke dag. Deze namiddag zal er verder ondehandeld worden over de toekomst van de bewoners.

2007-05-11 17:49:40

De groep ALARM op het Ministerie van de Wooncrisis

Gisteren bezocht het comité Alarm het Ministerie van Wooncrisis, gevestigd in het leegstaande Gesuklooster in Sint-Joost. Ze maakten affiches voor het recht op wonen en 's avonds was er een gesprek over de problemen voor grote gezinnen om een woning te vinden.

2007-03-17 17:51:00

Voorstelling nieuwe publicatie over comite Alarm

Op 2 februari stelde het Buurthuis een nieuwe publicatie voor over een deel van haar werking, het comité Alarm. De uitgave van dit "cahier" past in de viering van het dertigjarig bestaan van Buurthuis Bonnevie. Iedereen kan het cahier, dat dieper ingaat op de korte geschiedenis en de werkwijze van het comité Alarm, gratis bekomen. Bel het Buurthuis of stuur ons een mailtje, en wij sturen het u toe.

2007-02-05 17:42:32

Geen grote sociale woningen in de Mettewielaan

Op de overlegcommissie voor de bouw van sociale woningen aan de Mettewielaan, pleitte Leonie Pindi voor meer grote sociale woningen. In de oorspronkelijke plannen waren er 9 appartementen voorzien met 3 kamers en 7 appartementen met 4 kamers. Na een petitie van de buurtbewoners werd het project gewijzigd. Er zouden slechts 3 appartementen met 3 kamers komen en nog maar 1 appartement met 4 kamers.
Dit is niet alleen in tegenspraak met de geest van het huisvestingsplan dat precies de nadruk legt op grotere woningen, het is ook illegaal. Artikel 31 van de Brusselse wooncode voorziet dat ieder afzonderlijk bouwproject voor 30% uit grote woningen moet bestaan. De overlegcommissie heeft evenwel geen rekening gehouden met de opmerkingen van ALARM en van BBRoW die een nieuwe herziening van het project vroegen.

2007-02-01 17:41:44

Strijd tegen armoede in Brussel

17 oktober is de internationale dag van de strijd tegen armoede. Het Brussels Platform Armoede voerde actie op het Muntplein. Buurthuis Bonnevie en het comité Alarm waren ook aanwezig, we vroegen aandacht voor het probleem van de huurwaarborg.

2006-10-20 17:40:23

firstnext123456 )  prevlast

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33