Espoir

L’Espoir en La Ferme Nos Pilifs geselecteerd voor Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011

De Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners, Cera en Lampiris, onthulden vandaag de namen van de 12 provinciale kandidaten die geselecteerd werden om mee te dingen naar de titel van Laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011. In elke provincie van het land (10 provincies + 2 in het Brussels-Hoofdstedelijke Gewest) selecteerde een jury van onafhankelijke experts deze initiatieven uit een vijftigtal kandidaten om hun voorbeeldige werkwijze op het gebied van duurzame ontwikkeling. Ze slagen er immers in om economische welvaart, sociaal welzijn, respect voor het milieu en participatief bestuur in hun dagelijkse activiteiten te integreren.

In het Brussels-Hoofdstedelijke Gewest behaalden La Ferme Nos Pilifs en L’Espoir samen de eerste plaats in de voorrondes en zullen daarmee het Brussels-Hoofdstedelijke Gewest vertegenwoordigen in de verkiezing van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011.
L'Espoir is de naam van een groep bewoners die, in samenwerking met het gemeenschapscentrum Bonnevie, de CIRE (Coördinatie en Initiatieven voor en met Vluchtelingen en Buitenlanders) en het huisvestingsfonds van Brussel, beslisten om een ecologisch bouwproject te lanceren als antwoord op de huisvestingscrisis in Brussel. Het gebouw dat ze in Molenbeek optrokken, beantwoordt aan de standaarden op het gebied van passief wonen en biedt vandaag aan 14 gezinnen met een laag inkomen de mogelijkheid om in hun dagelijkse leven flink te besparen dankzij een drastische vermindering (tot 90%) van hun energiekosten. De gezinnen werden bovendien actief in het project betrokken.
La Ferme Nos Pilifs geeft mentaal gehandicapten al sinds 1984 de mogelijkheid om autonomer te leven door hen jobs aan te bieden, die niet alleen tot hun zelfontplooiing bijdragen, maar bovendien ook milieuvriendelijk zijn. Een honderdtal werknemers, allemaal met een matige handicap, worden er ondersteund door een team van 40 begeleiders. Samen telen ze biologische landbouwproducten, kweken gevogelte en produceren kwaliteitsvolle honing. La Ferme Nos Pilifs waakt over het economische evenwicht van haar activiteiten en biedt gehandicapten de kans over hun eigen inkomsten te beschikken en op die manier minder afhankelijk te zijn van bijstand.

Op 28 april zullen onder de 12 kandidaten vier Genomineerden voor de Grote Prijs worden aangeduid. De selectie van de uiteindelijke laureaat vindt plaats in Brussel op 15 juni tijdens een officiële prijsuitreiking in het gebouw van de KBC-Brussel (deze plechtigheid is publiekelijk toegankelijk, mits inschrijving online).

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen op initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties en beloont elk jaar duurzame initiatieven in het hele land met een eretitel. De laureaat van de Grote Prijs 2010 was het bedrijf Alpro.

Meer informatie over de Grote Prijs en de 12 kandidaten: www.gp-toekomstigegeneraties.be.
Meer informatie over de Stichting voor Toekomstige Generaties: www.stg.be.

29-03-2011

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33