Energie collectief

Vormingen energieanimatoren in 2010

In 2008 startte het BIM. met het project ‘De energie-uitdaging’. Een aantal vrijwilligers volgde de opleiding tot energieambassadeur. Ze leerden welke energiebesparende maatregelen iedereen kan nemen en welke kleine dagelijkse handelingen tot energiebesparing leiden. Vervolgens deelden de energieambassadeurs de opgedane kennis met andere bewoners.

Twee leden van de groep Espoir namen deel aan het project. Na de opleiding organiseerden ze een eerste informatiemoment voor de leden van Espoir (zie ook Finstraat). Daarna deelden ze hun kennis met een groep nieuwkomers van BON (Brussels Onthaal Nieuwkomers), kinderen en volwassenen van het wijkcentrum l’ Oranger, en vrouwen van Archipel en Dar al Amal.

Voor het derde jaar geven M. Mechbal en M. Fadel vormingen en begeleiden we hen daarin omdat zij iets kunnen wat wij niet kunnen. Ze hebben een spreekbuis, een toegang tot de doelgroep die we in Molenbeek willen bereiken, een doelgroep voor wie het verminderen van hun energiefactuur een nood is. Om zich niet blauw te betalen. Bezorgdheid om het milieu komt vaak niet op de eerste plaats maar kan de motivatie, later ondersteunen. Vooral nieuwkomers hebben hier baat bij. Zij komen uit andere landen, andere klimaten met andere woongewoonten. Hoe ze zich moeten verwarmen, verlichten, kleden, verluchten moeten ze opnieuw leren, dus ook hoe ze de kosten kunnen drukken. Daar kunnen de energieanimatoren met hun doorleefde kennis een vertaalslag maken tussen oude en nieuw aan te nemen gewoonten.

Ze animeerden zonder moeite 12 vormingen in 9 verschillende verenigingen en vele verenigingen vragen of we volgend jaar terug willen komen. Ze bereikten 286 Molenbekenaars.
Hun behoefte en zin om zich verder te verdiepen in het thema van energiebesparing is niet tegen te houden. Ze gaan graag naar informatiedagen, colloquia en volgen de actualiteit op de voet. We mogen wel niet vergeten dat ze ervaringsdeskundigen zijn .

19-01-2011

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33