Energie collectief

Energie Collectief - Energiezuinig wonen

Het is zover: de winter staat voor de deur. Bij winter denken we aan eindejaarsfeesten, gezellig thuis, in de warmte, kijken naar de sneeuw die valt… maar men kan ook nadenken over energieverbruik.

Verwarmen kost geld. Als men het op de goede manier doet, kan men geld uitsparen. Mustapha Mechbal en Lahoussine Fadel zijn de twee energieanimatoren van buurthuis Bonnevie. Dankzij enkele kleine ingrepen, konden zij hun energiefactuur verminderen. Enkele van hun raadgevingen.

Zet de verwarming een graadje lager en draag een trui.
Het warmtegevoel is anders maar mettertijd raakt men eraan gewend. Probeer het eens en u zal merken dat u het niet kouder heeft. Als u de verwarming 1°C lager zet, bespaart u tot 7% op je energiefactuur.

Regel de thermostaat en de thermostatische kranen. In leefruimtes is er 19° nodig voor het wooncomfort. Als u geen thermostaat hebt, kan u een thermometer hangen om de temperatuur te meten. U kan dan uitproberen welke stand van de thermostatische kraan het meest comfort geeft en toch energie uitspaart.

Zet de verwarming lager als u niet thuis bent. Het is inderdaad niet nuttig om de verwarming te laten aanstaan bij afwezigheid. Als u maar even weg bent, kan u de verwarming op 12°C zetten. Als u langer dan een dag denkt weg te blijven, kan u ze helemaal uit zetten.

Ontlucht de radiatoren. Ze zullen beter verwarmen en minder energie verbruiken. Maar opgelet: zodra er water uit de radiator komt, moet u de ontluchter dichtdraaien.

Laat uw verwarmingsketel door een vakman onderhouden. Als uw ketel goed is geïnstalleerd en goed is afgeregeld, verbruikt hij minder en gaat hij langer mee. Het is goed voor de planeet en ook voor uw portemonnee. Daarom is het onderhoud van de ketel verplicht in het Brussels Gewest en dit elke twee jaar.

Zet de ramen 2 maal per dag gedurende een kwartier wijd open. De vochtige en vuile binnenlucht moet naar buiten kunnen en vervangen worden door droge en propere buitenlucht. Droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht. Terwijl u verlucht mag u niet vergeten om de radiatorkranen dicht te zetten.

Als u deze kleine regels in acht neemt, zal uw factuur kleiner worden en uw comfort groter. Maar u kan nog andere dingen doen deze winter om uw factuur nog kleiner te maken. Als u hierover meer wil weten, kan u terecht bij Cleo Swinnen van vzw Buurthuis Bonnevie 02 410 76 31

13-03-2014

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33