Isopold

Isoleren? Begin met het dak

Het project “Isopold” geeft u de mogelijkheid om verschillende renovatiewerken, waaronder de verfraaiing van de voorgevel en de isolatie van uw dak en achtergevel, aan voordelige tarieven uit te voeren. Soms is het moeilijk, bijvoorbeeld omwille van financiële redenen, een globale renovatie van het huis te doen. De vraag is dus: aan welk type werken we bij voorkeur voorrang moeten geven?

Brusselse huizen zijn doorgaans zeer slecht geïsoleerd. Hierdoor spenderen we gemiddeld 50% tot 60% van onze energiefactuur aan verwarming. Bij slecht geïsoleerde huizen kan de warmte op verschillende manieren uit het huis ontsnappen: via de kieren van oude ramen en deuren, maar ook doorheen niet-geïsoleerde muren en daken. Omdat de warme lucht in huis stijgt, verliezen we vaak tot 37% van deze warmte via het dak.

Indien u dus energiebesparende maatregelen wil treffen, zoals het isoleren van uw gevel(s) en dak, of het plaatsen van super isolerende ramen, raden wij bewoners zoveel mogelijk aan te beginnen bij de isolatie van het dak. In de meeste gevallen is een dakisolatie relatief makkelijk te plaatsten indien de structuur en de dakpannen nog in goede staat zijn. Dit type werken zal ook het meest invloed hebben op de vermindering van uw energiefactuur, omdat u tot 25% zal kunnen besparen op de verwarmingskosten. Daarnaast zal u zich beter beschermen tegen koude in de winter en oververhitting tijdens de zomermaanden, uw comfort in huis zal daardoor aanzienlijk stijgen. Verder draagt u op een waardevolle manier bij aan de vermindering van broeikasgassen, zoals CO2 , omdat u in het algemeen minder energie zal verbruiken.
Bij isolatiewerken is het belangrijk het gepaste isolatiemateriaal te kiezen. Op de markt zijn verschillende soorten isolatiematerialen te vinden. Algemeen kunnen we twee groepen onderscheiden, de ‘duurzame isolatiematerialen’ en ‘klassieke isolatiematerialen’. Die laatste groep is doorgaans minder milieuvriendelijk omdat dit type isolatiematerialen uit chemische en minder duurzame materialen is samengesteld. Bovendien vraagt de productie ervan ook veel meer energie. Duurzame isolatiematerialen daarentegen zijn voor meer dan 85% samengesteld uit natuurlijke componenten (op basis van plantaardige of dierlijke vezels). Hoewel het isolatievermogen van natuurlijke materialen iets minder performant is, raden wij deze toch aan uit milieuvriendelijke overwegingen. Door de juiste dikte (materiaalafhankelijk) te kiezen, bereiken we met dit soort materialen een even sterk isolerend vermogen als bij de milieuonvriendelijke materialen. Spijtig genoeg zijn natuurlijk isolatiematerialen nog altijd duurder dan de klassieke materialen, maar deze meerkost verdient u zeer snel terug via de besparingen op uw energiefactuur. Daarnaast geven de energiepremies een extra bonus bij de keuze van een duurzaam materiaal.

Nadat u de werken hebt uitgevoerd, krijgt u bovendien een beter rapport via uw EPB-certificaat, dit geeft via verschillende categorieën weer hoe energiezuinig uw huis is. Een beter resultaat betekend bijgevolg ook dat u voor uw huis bij eventuele verkoop een hogere prijs kan vragen. Isoleren van het dak, maar ook de rest van het huis, loont dus zeker de moeite. Het is goed voor uw portemonnee en het milieu.

16-01-2014

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33