Renovatieadvies

Het kadaster

Op 17 december 2015 ontmoetten verschillende wijkbewoners elkaar in het Theesalon ‘La Tour’. Op uitnodiging van Buurthuis Bonnevie nemen we samen een ‘Pause Reno’. Met een muntthee in de hand bespreken we een moeilijk thema, het fameuze ‘KADASTER’.

Wie belt er eigenlijk aan onze deur?
Wat is het verschil tussen ‘Kadaster’ en ‘Stedenbouw’?
Is er een verschil tussen het ‘kadastraal inkomen’ en ‘de onroerende voorheffing’?
En hoe worden die berekend?
Als ik renovatiewerken doe, verhoogt mijn kadastraal inkomen dan?
Het is een vorm van belasting? Wie moet die betalen? Zijn er boetes?
Bestaan er hulpmiddelen of kortingen?

Veel vragen die vaak gepaard gaan met expressieve blikken van de aanwezigen. Elke vraag was een aanleiding tot nieuwe vragen en nieuwe discussies. Uit het enthousiasme waarmee de aanwezigen hun ervaringen met de anderen willen delen, blijkt dat dit onderwerp hen bezig houdt. Alle wijkbewoners aan de tafel kregen ooit wel eens een ‘controleur’ over de vloer. “U hebt dit stuk bijgebouwd…” met de daar bijhorende repliek “We hebben het huis zo gekocht…” is voor de meesten een herkenbare situatie.

Gezamenlijk vragen we ons af wat de voor- en nadelen van (stedenbouwkundige) regelgeving is. Toch wordt het hebben van een klaar en duidelijk reglement door iedereen positief onthaalt. Waarbij enkelen de bedenking maken: “Een duidelijk kader, ja, maar men moet wel een goede middenweg vinden tussen de regelgeving en de realiteit. Men heeft ons – Oud-Molenbeek- jarenlang vergeten. Een nieuwe regelgeving mag er niet toe leiden dat het voor ons onhoudbaar wordt…”

Zelf zijn deze bewoners verbaast dat ze niet goed op de hoogte zijn. Zo voegt iemand aan het gesprek toe: “Eigenlijk zijn we slecht geïnformeerd, maar zelfs als we uitleg vragen, krijgen we informatie die niet altijd duidelijk is.”

13-01-2016

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33