AMBAPA On The Road

25 april 2017

Bonnevie viert zijn 40ste verjaardag en nodigt je uit op een dag ‘AmbaPa On The Road!’

In 2013 startten we, in samenwerking met de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, met de begeleiding van huurders van energiezuinige woningen. Het project kreeg de naam Ambapa. Bewoners van passief woningen moeten hun woning niet alleen anders bewonen dan een gewone woning, ze moeten ze ook anders onderhouden.

In het kader van het 40-jarig bestaan van Bonnevie, wilden we ons project AmbaPa in de verf te zetten en hebben we een studiedag georganiseerd met de CERAA. Zowel onze eigen medewerkers, als de AmbaPa, de bewoners van Espoir, de huurders van de gemeente, de administratie, de schepen van huisvesting van Molenbeek, Netwerk Wonen, het Woningfonds en Radio Maritime waren van de partij. We bezochten projecten buiten Brussel, die rond de begeleiding van bewoners van passief woningen werken.

Het eerste project was de sociale woonwijk Venning in Kortrijk. Architect Herman Jult van het bureau B2AI en Eline Himpe, onderzoekster aan de universiteit van Gent gaven er ons een rondleiding. Daarna kwam Pic Au Vent in Kortrijk aan de beurt. Het is een eco-buurt van 36 passief woningen. Hier gaf architect Quentin Wilbaux ons een rondleiding.

De uitstap heeft ons geïnspireerd voor ons vedere werk. Door de gemoedelijke sfeer van de dag zelf en discussies nadien, ontstond er een heuse band tussen de verschillende deelnemers. Dit zal de samenwerking bevorderen en op termijn ook het bouwen van woningen die aan de moderne energie-eisen voldoen.

Dank u aan iedereen die ons ontving.
Dank u aan iedereen die deelnam aan deze uitstap.

AmbaPa On The Road op RadioMaritime
www.mixcloud.com

20-06-2017

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33