Espoir

Inhuldiging L'Espoir

De Finstraat is een smal, nogal grijs straatje in de buurt van het Kanaal. Hier is de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van een droom: een vervuild, braakliggend terrein omtoveren tot een stukje Brussel op zijn allerbest. Het project dat hier gerealiseerd werd toont hoe de stad ook zou kunnen zijn, kan zijn: toegankelijk voor iedereen, duurzaam, solidair, rechtvaardig, en mooi.

De veertien woningen die daar op 17 september ingehuldigd worden hebben hun naam niet gestolen. L’Espoir, de hoop, is de naam die de bewoners voor hun project kozen. De gezinnen die hier gaan wonen zijn al vier jaar intensief bezig met de voorbereiding van het project, samen met het Woningfonds (de bouwheer), en Buurthuis Bonnevie en Cire, de twee verengingen die er mee vorm aan gaven. Dankzij de hulp van de gemeente Molenbeek, het Grootstedenbeleid en het Brussels Gewest, zullen veertien gezinnen met een beperkt inkomen hier eigenaar kunnen worden van appartementen die een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaam bouwen. De architect, Damien Carnoy, is er in zijn ontwerp volledig in geslaagd de wensen van de bewoners vorm te geven, in een gebouw met een sterke uitstraling. Het gaat om een passiefgebouw, dat ook door materiaalkeuze (houtskeletbouw) en concept de bakens voor hoe betaalbare woningen er kunnen uitzien verzet. Na jaren hard werken is het nu tijd om te feesten!

Op vrijdag 17 september organiseren het Woningfonds, Buurthuis Bonnevie, CIRE en de bewonersvereniging l’Espoir de inhuldiging. Na het officiële gedeelte worden, vanaf 14u, de deuren wijd open gezet voor de buurt en voor de stad.

Vanaf 14 u:
- iedereen welkom voor een geleid bezoek aan het gebouw.
- tentoonstelling met aandacht voor de totstandkoming van het project, voor de technische aspecten van het gebouw, en voor passief bouwen. Ook het Zuidpool-onderzoeksstation “prinses Elisabeth”, waarmee l’Espoir verbroederd is, zal worden voorgesteld, en Alain Hubert, de peter van het project in de Finstraat zal aanwezig zijn.
- “veertien gezinnen onder een dak”, een reeks portretten van de bewoners door fotografen Catherine Antoine en Rebecca Lee
- animaties voor groot en klein

Vanaf 18 u:
- barbecue
- optreden van Groupe Raiss Abdelmajid

Om 21 u:
- Première van de film “Toit(s)” (40 min). De cineaste Delphine Duquesne volgde enkele mensen die met het project bezig zijn, gedurende de laatste maanden voor de verhuis. Deze documentaire brengt het boeiende verhaal achter het gebouw. (in samenwerking met GSARA) Meer inlichtingen op onze blog www.espoirmolenbeek.blogspot.be of op 02/410 76 31

25-09-2010

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33