Service Réno

Réno en visite

DATUM

2013 – 2016

PartnERS

vzw Casablanco, Het Gemeenschapscentrum Maritiem, Gsara vzw – Radio Maritiem, Huis van culturen en sociale samenhang van sint-jans-molenbeek, Oxfam Wereldwinkels, Gemeente Molenbeek, KBC, Reseau Habitat, Duurzame wijkcontracten / Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Subsidies

“Autour de Léopold” duurzaam wijkcontract

Previous
Next

Doelstellingen

Renoveren is een feest!

  • Meer bekendheid geven aan het werk van de renovatieadviesdienst van het buurthuis Bonnevie;
  • De bewoners en hun renovatieprojecten in de kijker zetten, goede praktijken delen;
  • Partnerschappen in de kijker zetten;
  • Vieren, de buurt verlevendigen, bewoners samenbrengen, ontmoetingen creëren

Beschrijving

Wandeling en bezoek aan gerenoveerde huizen in de oude Molenbeekwijk en de maritieme wijk, op zondag 16 oktober 2016.

40 jaar in de wijk … 20 jaar renovatieadvies en het einde van ons Isopoldproject na 4 jaar samenwerking met Casablanco vzw, gesubsidieerd in het kader van het Duurzaam Wijkcontract “Rond Léopold”.

“Réno en Visite” was een gelegenheid om enkele van deze Isopold-projecten voor te stellen (isolatie van de achtergevel, isolatie van het dak, verfraaiing van de voorgevel), maar het was vooral een unieke kans om te begrijpen hoe moeilijk het voor veel mensen is om een woning te onderhouden en aan de steeds veranderende wettelijke ‘normen’ te houden.

Hoe kun je als inwoner van Molenbeek en als vastgoedeigenaar die in de wijk heeft geïnvesteerd, je vastgoedpatrimonium onderhouden in een context die steeds harder wordt en waarin we soms uit het oog verliezen dat privéeigenaars de belangrijkste hefboom zijn in de renovatie van het Brusselse woningbestand en rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van kwaliteitsvolle huisvesting voor iedereen?

Dankzij de 8 bewoners die hun deuren voor u hebben geopend om hun ervaringen te delen, hopen we dat velen van u hun angsten zullen overwinnen om hun woning te verbeteren.

Tijd is de belangrijkste factor in ons werk, sommige projecten duren 1 jaar, andere 10… het gemiddelde is 2 1/2 jaar! Maar is het niet eerst en vooral onze rol om ervoor te zorgen dat we iedereen aan boord krijgen om de eerste stappen te zetten naar een degelijke, duurzame en energie-efficiënte renovatie, in plaats van diegenen te ondersteunen die al weten hoe ze zonder ons verder moeten? Dat is iets om over na te denken voor de komende 40 jaar 😉

https://bonnevie40.be/wp-content/uploads/2024/06/RENO-EN-VISITE-.pdf