Renovatie Dienst

RHIZOOM (Renolab-C)

DATUM

2017 – 2021

PartnERS

Atelier Moneo, Kennis Centrum WWZ, KU Leuven, VUB, Renovasssistance, Rotor

Subsidie

Brussels Hoofstedelijk & FEDER

Previous
Next

Doelstellingen

het ontwikkelen van een platform voor gebouwbeheer voor bewoners, renovatieadviseurs en aannemers

– Een digitale tool ontwikkelen en testen voor het monitoren, ondersteunen en beheren van woningen

– Voor de bewoners: de impact van de werkzaamheden op hun energieverbruik beoordelen, de besluitvorming vergemakkelijken, documenten centraliseren en communiceren met hun adviseur.

– Voor de renovatieadviseur: toegang tot een overzicht van de dossiers en informatie over de bewoners, tijd besparen op dossierbeheer en het opstellen van rapporten, de begeleiding verfijnen door obstakels en statistieken te identificeren.

– Voor het bedrijf: toegang tot duurzame markten, raadplegen van een lijst met werkaanvragen gepubliceerd door particulieren, tijdverlies door onnodige prijsoffertes vermijden, rechtstreeks communiceren met een renovatieadviseur.

Beschrijving

De Rhizoom-tool maakt deel uit van een testcase die gericht is op de historische wijken van Sint-Jans-Molenbeek. Het werd opgezet in het kader van het project “Samen Renoveren (RénoLab-C)”, een Living Lab dat geselecteerd werd in het kader van het FEDER-project “Living Labs Brussels Retrofit”. Het verenigt spelers uit de onderzoekssector, verenigingen en bedrijven die actief zijn in de renovatie van oude gebouwen.

Meer info: www.samenrenoveren.be

Rhizoom is een testmodel van een digitaal platform voor woningbeheer, ontworpen voor bewoners en beheerd door gewestelijke gemeenteraadsleden. Het legt verbanden tussen gebruik, onderhoud en renovatie en is ontwikkeld in de vorm van een toepassing waarin alle gegevens die verband houden met deze 3 thema’s kunnen worden gecodeerd door de adviseurs (verbruik, budget, gevoelens, homescan, enz.). Door deze informatie met elkaar te vergelijken ontstaat een globaal en holistisch beeld van de woning, dankzij een dashboard dat een gedetailleerd beheersplan weergeeft: verbruik/werken, budget/werken, gezondheid/pathologie, verlies van mobiliteit/aanpasbaarheid, onderhoud/monitoring, erfgoed/hergebruik, enz. Dit platform ondersteunt een bottom-up benadering van het renovatieproces, waarbij de bewoners in het hart van het proces worden geplaatst.

Meer informatie: www.rhizoom.be

Zie ook de gerelateerde factsheets over:

Samen renoveren: algemene projectfiche
Focus op energie: vergelijkende studie van de EPB-certificaten van gecontroleerde bewoners en hun werkelijke energieverbruik.

2 Responses

Comments are closed.