firstnext123 )  prevlast

Energie collectief: 3/3

Energie Collectief - Energiezuinig wonen

Het is zover: de winter staat voor de deur. Bij winter denken we aan eindejaarsfeesten, gezellig thuis, in de warmte, kijken naar de sneeuw die valt… maar men kan ook nadenken over energieverbruik.

Verwarmen kost geld. Als men het op de goede manier doet, kan men geld uitsparen. Mustapha Mechbal en Lahoussine Fadel zijn de twee energieanimatoren van buurthuis Bonnevie. Dankzij enkele kleine ingrepen, konden zij hun energiefactuur verminderen. Enkele van hun raadgevingen.

Zet de verwarming een graadje lager en draag een trui.
Het warmtegevoel is anders maar mettertijd raakt men eraan gewend. Probeer het eens en u zal merken dat u het niet kouder heeft. Als u de verwarming 1°C lager zet, bespaart u tot 7% op je energiefactuur.

Regel de thermostaat en de thermostatische kranen. In leefruimtes is er 19° nodig voor het wooncomfort. Als u geen thermostaat hebt, kan u een thermometer hangen om de temperatuur te meten. U kan dan uitproberen welke stand van de thermostatische kraan het meest comfort geeft en toch energie uitspaart.

Zet de verwarming lager als u niet thuis bent. Het is inderdaad niet nuttig om de verwarming te laten aanstaan bij afwezigheid. Als u maar even weg bent, kan u de verwarming op 12°C zetten. Als u langer dan een dag denkt weg te blijven, kan u ze helemaal uit zetten.

Ontlucht de radiatoren. Ze zullen beter verwarmen en minder energie verbruiken. Maar opgelet: zodra er water uit de radiator komt, moet u de ontluchter dichtdraaien.

Laat uw verwarmingsketel door een vakman onderhouden. Als uw ketel goed is geïnstalleerd en goed is afgeregeld, verbruikt hij minder en gaat hij langer mee. Het is goed voor de planeet en ook voor uw portemonnee. Daarom is het onderhoud van de ketel verplicht in het Brussels Gewest en dit elke twee jaar.

Zet de ramen 2 maal per dag gedurende een kwartier wijd open. De vochtige en vuile binnenlucht moet naar buiten kunnen en vervangen worden door droge en propere buitenlucht. Droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht. Terwijl u verlucht mag u niet vergeten om de radiatorkranen dicht te zetten.

Als u deze kleine regels in acht neemt, zal uw factuur kleiner worden en uw comfort groter. Maar u kan nog andere dingen doen deze winter om uw factuur nog kleiner te maken. Als u hierover meer wil weten, kan u terecht bij Cleo Swinnen van vzw Buurthuis Bonnevie 02 410 76 31

2014-03-13 11:32:53

Vormingen energieanimatoren in 2010

In 2008 startte het BIM. met het project ‘De energie-uitdaging’. Een aantal vrijwilligers volgde de opleiding tot energieambassadeur. Ze leerden welke energiebesparende maatregelen iedereen kan nemen en welke kleine dagelijkse handelingen tot energiebesparing leiden. Vervolgens deelden de energieambassadeurs de opgedane kennis met andere bewoners.

Twee leden van de groep Espoir namen deel aan het project. Na de opleiding organiseerden ze een eerste informatiemoment voor de leden van Espoir (zie ook Finstraat). Daarna deelden ze hun kennis met een groep nieuwkomers van BON (Brussels Onthaal Nieuwkomers), kinderen en volwassenen van het wijkcentrum l’ Oranger, en vrouwen van Archipel en Dar al Amal.

Voor het derde jaar geven M. Mechbal en M. Fadel vormingen en begeleiden we hen daarin omdat zij iets kunnen wat wij niet kunnen. Ze hebben een spreekbuis, een toegang tot de doelgroep die we in Molenbeek willen bereiken, een doelgroep voor wie het verminderen van hun energiefactuur een nood is. Om zich niet blauw te betalen. Bezorgdheid om het milieu komt vaak niet op de eerste plaats maar kan de motivatie, later ondersteunen. Vooral nieuwkomers hebben hier baat bij. Zij komen uit andere landen, andere klimaten met andere woongewoonten. Hoe ze zich moeten verwarmen, verlichten, kleden, verluchten moeten ze opnieuw leren, dus ook hoe ze de kosten kunnen drukken. Daar kunnen de energieanimatoren met hun doorleefde kennis een vertaalslag maken tussen oude en nieuw aan te nemen gewoonten.

Ze animeerden zonder moeite 12 vormingen in 9 verschillende verenigingen en vele verenigingen vragen of we volgend jaar terug willen komen. Ze bereikten 286 Molenbekenaars.
Hun behoefte en zin om zich verder te verdiepen in het thema van energiebesparing is niet tegen te houden. Ze gaan graag naar informatiedagen, colloquia en volgen de actualiteit op de voet. We mogen wel niet vergeten dat ze ervaringsdeskundigen zijn .

2011-01-19 17:25:32

firstnext123 )  prevlast

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33

Energie collectief

Het project “Energie Collectief” verzamelt maandelijks enkele gezinnen rond verschillende energie-thematieken. Hun doel: de energiefactuur verlagen. In groep wisselen ze begrijpbare informatie uit die ze thuis meteen kunnen toepassen. Dat ze door hun inspanningen iets kunnen doen voor anderen en het milieu, vinden ze mooi meegenomen.