Renovatieadvies

Een nieuwe gevel

U merkte deze zomer wellicht dat de gevel van Bonnevie in de stellingen stond. Het was niet zomaar een renovatie, het was meer dan dat: de arbeiders van Casablanco kregen hier een opleiding buitenpleisterwerk van de aannemer.

Casablanco is een bedrijf dat arbeiders opleidt voor de bouw. Hoe meer ervaring ze opdoen, hoe meer kansen ze nadien hebben op de arbeidsmarkt om werk te vinden. Bonnevie en Casablanco beslisten om de gevel van het Buurthuis opnieuw te bezetten met witkalk, een traditioneel materiaal dat vandaag de dag weer opgepikt wordt. Witkalk is een oud materiaal, dat in België in de jaren ’50 verdrongen werd door plaaster en cement.
Het heeft nochtans voordelen. Het regelt net als onze huid de vochtigheid van een huis. Hoewel wij waterdicht zijn, kunnen we toch zweten. Witkalk laat vocht wel naar buiten, maar niet naar binnen. Het is elastisch, dwz sterk maar soepel. Witkalk geeft mee ipv te barsten zoals cement.

Wij vroegen aan Kaba, een van de arbeiders in opleiding, welke indruk de werf op hem had nagelaten.

‘Het was de eerste keer dat ik met witkalk werkte. In het land waar ik vandaan kom, Guinnee- Konakry is er geen bouwtraditie met witkalk, wel met aarde. De kleur van aarde verschilt al naargelang de plaats waar ze vandaan komt. De instructeur op de werf van Bonnevie, heeft ons uitgelegd dat hetzelfde geldt voor de pigmenten die in de afwerkingslaag worden gemengd. Het donkerrood en
het donkergeel bijvoorbeeld komen van Marokko.’

Sommige arbeiders van de ploeg van Casablanco zijn afkomstig van Marokko, waar wel nog met witkalk wordt gewerkt. Een aantal onder hen kende het materiaal dus en had er in het thuisland ook al mee gewerkt. Hier in de buurt vindt men nog oude gevels die met witkalk zijn bezet, maar de techniek is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt, in tegenstelling tot in landen als Marokko, Portugal, Roemenië of Slovakije.
De gevelpleister wordt in verschillende lagen aangebracht. Het is een mengsel van water, witkalk en steeds fijner zand.

‘Men moet dus stap per stap werken. Dat vraagt meer tijd, meer aandacht en meer kennis. Het verschil zit hem in de details. Ik vond het een zeer positieve ervaring. Het resultaat geeft meer voldoening dan met cement. Ik woon in de buurt en als ik met vrienden voorbij het Buurthuis kom, ben ik fier om hen mijn werk te tonen.’

Witkalk is kalk die op 900° C wordt gebakken. Dat is minder dan de 1800° C die nodig zijn voor cement. Elk materiaal kan beoordeeld worden op zijn ‘grijze energie’, de energie die nodig was om het materiaal op te delven, het aan te passen of het te vervoeren. Omdat witkalk minder grijze energie verbruikt, is het materiaal dus ook milieuvriendelijker dan ander materiaal.

Casablanco en Buurthuis Bonnevie zullen de komende vier jaar samenwerken in het kader van het wijkcontract Rond Leopold. Als u uw gevel voor een goeie prijs wil renoveren, dan kan u dat, dankzij dit wijkcontract doen met materiaal dat gezonder is voor het gebouw, voor de mens en voor de omgeving.

Aarzel niet en neem contact op met het Buurthuis voor meer inlichtingen: 02 410 76 31

16-01-2014

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33