Ambapa

De AMBAPA bezoeken Liverpool-Industrie

Molenbeek heeft er weer een nieuw passief gebouw bij, het bevindt zich op de hoek van de Nijverheidskaai met de Liverpoolstraat. Sinds enkele jaren worden er in de gemeente Molenbeek passieve woningen gebouwd. Deze woningen zullen later worden verhuurd door de gemeente.

Om de nieuwe bewoners van deze passieve woningen voor te bereiden bezoeken de Ambassadeurs eerst het gebouw, samen met een architect van de dienst Stedelijke Ontwikkeling en een verantwoordelijke van de dienst Gemeentelijke Eigendommen van de gemeente Molenbeek. Daarna zullen de Ambapa via hun eigen ervaring en met voorbeelden uit hun leefomgeving de principes van “Passief wonen” en het functioneren van een passieve woning aan de nieuwe bewoners uitleggen tijdens een workshop.

Op zeer enthousiaste manier worden de Ambassadeurs rondgeleid in het nieuwe gebouw. Van top tot teen, of beter gezegd van dak tot kelder bestuderen we elk aspect dat belangrijk kan zijn voor de toekomstige bewoners. Er worden volop vragen gesteld en de ambassadeurs twijfelen niet om in discussie te gaan met de architect van de gemeente.

Het nieuwe gebouw bevat 16 appartementen (van studio’s tot appartementen met 5 kamers), plaats voor IBO, een kantoortje voor de bediening van de nabijgelegen brug, een wassalon en een soepbar.

Naast het prachtige uitzicht op Brussel, kunnen we op het dak ook de zonnepanelen bestuderen. Ze zullen het gebouw voorzien van elektriciteit . Verder bevindt er zich ook het enorme doolhof van buizen van het gemeenschappelijke ventilatie systeem. In de appartementen hebben de Ambapa vooral aandacht voor de praktische dingen: hoe kan ik de temperatuur instellen? Hoe moet ik mijn gordijnen hangen? Kan ik een luster hangen? Hoe moet ik de dampkap onderhouden? …etc. Verder merken we op dat er veel aandacht werd besteed aan licht en ruimte. De architect heeft een aantal grote ramen voorzien met prachtige zichten op de buurt. Ook de buitenruimte wordt optimaal benut. Zo heeft de architect het gebouw voorzien van groendaken, die ‘s zomers de omgeving zullen opfleuren. Zowel de bewoners als de buren kunnen genieten van deze gemeenschappelijke ‘tuin’.

De Ambapa zijn er klaar voor, nu is het wachten tot de toekomstige bewoners verhuizen…

07-04-2015

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33